Kdor nima v glavi, ima v petah.#


Übungen#

Zu diesem Sprichwort gibt es leider noch keine Übungen.

Ustrezniki v drugih jezikih#

Sestavine#

Pomen#

Rečemo, kadar je kdo pozabljiv ali premalo zbran in mora zato opraviti več poti ali kaj ponoviti. [Zgled 1] [Zgled 2] [Zgled 3]

S pregovorom na splošno izrazimo prepričanje, da je za pozabljivost, raztresenost, malomarnost potrebno plačati, včasih tudi z denarjem. [Zgled 4]

Posebnosti rabe#

Različice#

Oblikovne različice#

Zamenljivost sestavin#

Kdor nima v glavi, ima v nogah. [Zgled 4]

Sestavine različic#

Tipična besedilna raba#

Zgledi#

[Zgled 1]
Zvončki so najlepši, kadar jih opazujemo v naravi, zato jih velja tam tudi pustiti, za dokaz, da "so zares", pa posneti kakšno fotografijo ... Ker smo padli na tistem krasnem slovenskem pregovoru, ki pravi: "Kdor nima v glavi, ima v petah", bo treba po dokaz, do nahajališča zvončkov, še enkrat, tokrat s potrebno opremo... http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:psHz95Eugz8J:www.tic-ajdovscina.si/3Flng%3Dslo%26vie%3Dcnt%26id%3D2009020710421110+kdor+nima+v+glavi,+ima+v+petah&hl=sl&gl=si&strip=1 (Dostop: 16. 6. 2010)

[Zgled 2]

Če boste šli tja, ne ponovite moje napake. Viza JE potrebna. Pa še draga je in konzulat na Dunaju, ki je pristojen tudi za Slovenijo, dela trikrat na teden. Kar pomeni, da bom moral zadevo zadnji trenutek urejat v Londonu. Še dobro, da imam v Londonu 5 dni časa. In še dobro, da vem, kje je Aldwych.

Edini problem je, da morajo Neangleži plačati dodatnih 10 funtov, če si hočejo vizo urediti na ambasadi v Angliji. Saj pravim. Vsaka šola nekaj stane. In seveda - kdor nima v glavi, ima v petah.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:C_dD6Rqoz1IJ:mihainota.blogspot.com/+kdor+nima+v+glavi,+ima+v+petah&cd=16&hl=sl&ct=clnk&gl=si (Dostop: 16. 6. 2010)

[Zgled 3]

Spomnil sem se, nimava soli. Jaz sem bil ravnokar v trgovini in se nisem spomnil. Kdor nima v glavi, ima v petah. Teci v trgovino. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:l4Cxa9-XNvEJ:www.rtvslo.si/odprtikop/radovedni_tacek/trgovina/+kdor+nima+v+glavi,+ima+v+petah&cd=26&hl=sl&ct=clnk&gl=si (Dostop: 16. 6. 2010)

[Zgled 4]

Nekoč so rekli, da kdor nima v glavi, ima v nogah. Mi lahko dodamo, da kdor nima v glavi, mora imeti v denarnici. Pozabljivost, raztresenost ali malomarnost pri ravnanju s tako pomembnim sestavnim delom avtomobilskega vsakdana, kot so ključi, namreč vozniki plačajo. In to ne malo: ključi, ki so danes več kot le ključi, lahko stanejo od 30.000 tolarjev navzgor. FidaPLUS

Iskanje zgledov v korpusih#

V korpusu FidaPLUS lahko najdete več zgledov s pomočjo iskalnega niza:

#1imeti_v_#1glava_*_#1imeti


Seznam vseh pregovorov

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
«