A férfiembert a gyomrán keresztül lehet megfogni. #


Gyakorlatok#

Ehhez a közmondáshoz sajnos nincsenek gyakorlatok.

Ekvivalensek más nyelvekben#

Komponensek#

Jelentés(ek)#

Annak kifejezésére mondják, hogy a férfiak nagyon szeretnek enni, így ha valaki jól főz, könnyebben ér el bármit a férfiaknál. [Példa 1] [Példa 2] [Példa 3] [Példa 4] Ellentétben a némettel, ahol a kulináris örömök magára a szerelemre gyakorolnak hatást, tehát nem csupán a férfiakra vonatkozik a kifejezés, a magyar fordulat csak az erősebb nemre vonatkoztatja annak értelmét.


Sajátos használat#

Noha nem annyira ritka a kifejezés, a szótári formában írásban nem adatolgató, csak kicsit módosulva, a szövegbe építve.

Variánsok#

Alakváltozatok#

Komponensek cseréje#

Tipikus használat a szövegben#


Themenbereiche (GER)

Példák #

[Példa 1] (Szakasz Közmondás):
És a múlt héten is tanultam egyet, Lujza nénitől, de azt még nem próbáltam ki. KENDÉNÉ Ki kell próbálni. A lányok legfontosabb kötelessége, hogy jól főzzenek. A jó asszony elsősorban a gyomrán keresztül fogja meg az urát. Ó, csak látná az én férjemet, Kovács úr. Rajta igazán meglátszik a felesége főztje. Digitális Irodalmi Akadémia; Cím: Szerelmem, Elektra; Szerző: Gyurkó László; Dátum: 1984

[Példa 2] (Szakasz Jelentés(ek)):
Habácsné állt egy kőrakásnál a lábasaival, mint aki már kifőzdét nyitott. Olykor egy pillantást vetett a pályára. Ki tudja, talán mérkőzés után a játékosoknak is kosztot szállít. Az anya a lábasokat nézte, és azt mondta: - A gyomrán keresztül nem lehet megfogni, sose volt gyomorember. - Ingerülten rántott egyet a vállán. - Ez még enni se szeret! Csempe-Pempe ebben a pillanatban az anyósa felé fordult. - Tőlem ne kérdezzen semmit!Digitális Irodalmi Akadémia; Cím: Francia kulcs - A huszonegyedik utca - A pálya szélén; Szerző: Mándy Iván; Dátum: 1985

[Példa 3] (Szakasz Jelentés(ek)):
– Ne sírj kislányom, hogy apád nem akar leengedni Vilivel a Balatonra. Majd meglágyítom én a szívét. Holnap főzök neki töltött káposztát, mert az a kedven-ce. Tudod, azt szokták mondani, hogy a férfiak szívéhez a gyomrukon keresztül vezet az út. Kitalált adat.


További példák keresése a korpuszban#

A Magyar Nemzeti Szövegtárban http://corpus.nytud.hu/mnsz további szövegpéldákat kereshet.


Az összes közmondás listája

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
«