Ljubezen je slepa.#


Übungen#

Zu diesem Sprichwort gibt es leider noch keine Übungen.

Ustrezniki v drugih jezikih#

Sestavine#

Pomen#

Rečemo, kadar kdo zaradi ljubezni ali zaljubljenosti ne zmore kritično razmišljati in ne opazi pomanjkljivosti, napak ljubljene osebe. [Zgled 1] [Zgled 2] [Zgled 3]

Posebnosti rabe#

Pregovor lahko ima dopolnilo: Ljubezen je slepa na eno oko, sovraštvo na obe. [Zgled 5]

Različice#

Oblikovne različice#

Zamenljivost sestavin#

Sestavine različic#

Tipična besedilna raba#

Zgledi#

[Zgled 1]
Ljubezen je slepa. Da je ljubezen slepa, potrjujejo nenavadne ljubezenske zgodbe iz vsega sveta. V ljubezni pač lepota, centimetri in mladost očitno ne igrajo glavne vloge, potrjujejo zgodbe, ki vam jih tokrat predstavljamo. http://megazin.spoznaj.si/?p=10568 (Dostop: 6. 4. 2010)

[Zgled 2]

Ampak, kot pravijo, ljubezen je slepa. V času zaljubljenosti sprevidiš marsikatero napako pri "čaščeni osebi". Šele takrat, ko dobiš orng po glavi, končno spregledaš, vendar je že pozno. http://www.kupid.com/forum/_vt.php?t=19439 (Dostop: 6. 4. 2010)

[Zgled 3]

Razumem pa, kako je, če se človek zaljubi v nedosegljivo - grozen občutek nemoči in praznine. Prav si se odločila, kajti on ne bi bil čisto v resnici nikoli tvoj, ti pa si - tako kot vsi ostali - zaslužiš biti ljubljena. In nekje je nekdo, ki te bo ljubil tako, kot ta tvoj nekdanji ljubi svojo ženo, in ti boš najsrečnejše bitje na svetu ter se boš z nasmehom na ustnicah ozrla nazaj. Ljubezen je slepa, ja, ampak to spregledamo šele, ko se dovolj oddaljimo. http://www.intimatemedicine.si/interactive/forum/ona_in_on/seksi_problemi/razmerje_z_porocenim_moskim/1/ (Dostop: 6. 4. 2010)

[Zgled 4]

Ljubezen je slepa, saj veš, a v tem primeru bo tako kot da bi naokrog hodila z vrečo na glavi. Prav hitro boš tudi ti začela špricati pouk, slabe ocene se bodo vrstile in kaj hitro se boš znašla v slabi družbi. Kaj lahko, da te bo fant poskušal pripraviti do tega, da začneš piti in kaditi in še kaj. Za dobre nasvete svoji prijateljic boš gluha, mislila boš, da so nate le ljubosumne. Starši? Ti bodo šele noreli, a kaj ko ti bo po vsej verjetnosti za njihova opozorila vseeno. http://www.smrklja.si/lovelajf/love/519 (Dostop: 6. 4. 2010)

[Zgled 5]

Ljubezen je slepa na eno oko, sovraštvo na obe (danski). FidaPLUS

Iskanje zgledov v korpusih#

V korpusu FidaPLUS lahko najdete več zgledov s pomočjo iskalnega niza:
#1ljubezen_#1biti_#1slep

Seznam vseh pregovorov

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
«