Najboljše zdravilo je spanec. #


Übungen#

Zu diesem Sprichwort gibt es leider noch keine Übungen.

Ustrezniki v drugih jezikih#

Sestavine#

Pomen(i)#

S pregovorom izrazimo prepričanje, da lahko z zadostno količino spanja sami izboljšamo svoje zdravje ali počutje. [Zgled 1] [Zgled 2] [Zgled 3] [Zgled 4]

Posebnosti rabe#

Raba pregovora je neustaljena in razmeroma redka.

Različice#

Oblikovne različice#

Spanec je najboljše zdravilo. [Zgled 4]

Zamenljivost sestavin#

Najboljše zdravilo proti/za X je obilen/dober spanec. [Zgled 2] [Zgled 3]

Sestavine različic #

Tipična besedilna raba#

Zgledi#

[Zgled 1]
Najboljše zdravilo je spanec.Nadležno piskanje večkrat mine že naslednje jutro. Da bi se nadlogi v prihodnje kar najbolje izognili, si v hrupnih razmerah ušesa zamašite s posebnimi zamaški oz. čepi. Redno si privoščite odmore brez hrupa. Idealni so sprehodi v gozdu. http://forum-tezave-pomagajmosi.mojforum.si/forum-tezave-pomagajmosi-about652.html (Dostop: 23. 1. 2010)

[Zgled 2]
Najboljše zdravilo proti napadom migrene pri otrocih je obilen spanec, ne zdravilo za bolečino (analgetik); tako trdi glasilo nemških lekarn Baby und die ersten Lebensjahre (Otrok in prva leta življenja). Po 5. letu starosti pogosto pomaga tudi, če namažemo senca z oljem poprove mete. Približno 2 odstotka predšolskih otrok trpi zaradi migrene. Do pubertete pa delež poraste do 12 (!) odstotkov. FidaPLUS

[Zgled 3]
Najboljše zdravilo za dobro telesno in počutje je dober spanec. Iz izkušenj vemo, da si ne smemo dovoliti pomanjkanje spanja, kajti prav z ničemer ga ne moremo nadomestiti. Kakovostno spanje ponoči, s čim manj prebujanji, pozitivno vpliva na našo umsko in telesno aktivnost po dnevi. Zato spoštujmo zdravilno moč spanca. http://www.mlr-seni.si/lezisce.html (Dostop: 23. 1. 2010)

[Zgled 4]
Javljam se vam za menoj je grozen dan sicer se mi je že zdelo,da bo bolje pa me je spet stisnilo. Zdaj nekako gre, nisem vzdržala brez helexov in sem popoldne malo spala. /…/ prav je da si spala, spanec je najboljše zdravilo.... http://www.nebojse.si/ForumArhiv/index.php?topic=1789.50 (Dostop: 23. 1. 2010)

Iskanje zgledov v korpusih#

Seznam vseh pregovorov

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
«