Nič ni tako skrito, da ne bi bilo odkrito. #


Übungen#

Zu diesem Sprichwort gibt es leider noch keine Übungen.

Ustrezniki v drugih jezikih#

Sestavine#

Pomen(i)#

Rečemo, kadar želimo poudariti, da se ničesar ne da dokončno skriti. Vse, kar je prikrito, skrito, tajno enkrat postane odkrito, znano. [Zgled 1] [Zgled 2] [Zgled 3]

Posebnosti rabe#

Različice#

Oblikovne različice#

Nič ni tako skrito, da ne bi enkrat prišlo na dan. [Zgled 7]

Zamenljivost sestavin#

Nič ni tako skrito, da ne bi bilo očito. [Zgled 3] [Zgled 4]

Nič ni tako skrito, da ne bi postalo odkrito/očito. [Zgled 5] [Zgled 6]

Sestavine različic#

postalo Lemma: postati

očito Lemma: očito

enkrat Lemma: enkrat

dan Lemma: dan

Tipična besedilna raba#

Zgledi#

[Zgled 1]
Vinogradniki iz Železnikov, Vidošičev in s Krmačine so dolgo držali zase skrivnost, zakaj je njihovo vino tako dobro, da mnogi vinski vzorci ne sodijo le v slovenski, ampak celo v sam svetovni vrh. A nič ni tako skrito, da ne bi bilo kdaj odkrito. In v teh sušnih poletnih dneh smo tudi mi odkrili skrivnost njihovega odličnega vinskega pridelka. V omenjenih vaseh namreč nimajo vodovoda... FidaPLUS

[Zgled 2]

Nekaj pa smo vseeno izvedeli. Zakaj nič ni tako skrito, da ne bi bilo kdaj odkrito. Sedaj se počasi že odkriva - izvedli smo iz neuradnih verodostojnih virov, ki pa jih ne smemo navesti -, da bo kljub zategovanju pasu (čigavega, se še ne ve - ali pač: našega!) ustanovljena nova institucija: "posebni odposlanec". Kakšen posebnež bo to, še ni jasno. http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?id=2008120405385408&kaj=3 (Dostop: 12. 8. 2010)

[Zgled 3]

Petdesetletna dama ob Abrahamu ni dovolila nobenega intervjuja, saj se je bala, da bi morala povedati, koliko je stara. Pozabila pa je na pregovor, ki pravi: Nič ni tako skrito, da ne bi bilo očito! FidaPLUS

[Zgled 4]

Če psa brcneš, je krik in vik, to je inkriminirano in označeno kot mučenje živali. Če pa se zgodi tole ,o čemer teče beseda, pa je stvar spalnice in zasebnosti. M. ima lahko svoje mnenje , javnost pa tudi. Nič ni tako skrito,da ne bi bilo očito. http://www.siol.net/Slovenija/Aktualno/2010/02/Intervju_z_informacijsko_pooblascenko_Nataso_Pirc_Musar.aspx (Dostop: 12. 8. 2010)

[Zgled 5]

V megli, v temi se lahko izgubimo. Na prvi pogled se nam zdi boljše, počutimo se varnejše. Pa kaj, ko je ta hoja v megli, temi napornejša. Pa še to: Nič ni tako skrito, da ne bi postalo očitno. Čemu se torej skrivati, bežati? Kot sončen človek bom hodil v luči, saj lahko tisto, kar ni zato, da “se na ogled postavi” prepustim Njegovemu usmiljenju. http://franciskani.rkc.si/oaza/?p=798 (Dostop: 12. 8. 2010)

[Zgled 6]

Lisice so imele dovolj časa na pretek, da so za sabo temeljito zabrisale vse sledi. Vendar, znano je, da nič ni tako skrito, da ne bi postalo očito. Mlini resnice včasih zelo počasi meljejo- pa sigurno! http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?id=2009101705478364&kaj=3 (dostop: 12. 8. 2010)

[Zgled 7]

Ljudski pregovor pravi, da nič ni tako skrito, da ne bi enkrat prišlo na dan. V njem je precej resnice, pa vendar mislimo, da drugim lahko nekaj skrijemo, če se zares potrudimo – vsaj trenutno ali za krajši čas. Kako je dejansko s tem? http://www.gorenjskiglas.si/novice/priloga_jeseniske_novice/index.php?action=clanek&id=21710 (Dostop: 12. 8. 2010)

Iskanje zgledov v korpusih#


Seznam vseh pregovorov

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
«