Podgane zapuščajo ladjo. #


Übungen#

Zu diesem Sprichwort gibt es leider noch keine Übungen.

Ustrezniki v drugih jezikih#

Sestavine#

Pomen(i)#

Rečemo, kadar skušajo ljudje, ki so odgovorni za nastalo (negativno) situacijo ali težave pobegniti pred odgovornostjo in se umakniti na varno. [Zgled 1] [Zgled 2] [Zgled 3] [Zgled 4]

Posebnosti rabe#

Različice#

Oblikovne različice#

Podgane zapuščajo potapljajočo ladjo. [Zgled 5]
Podgane zapuščajo ladjo, ki se potaplja. [Zgled 4]

Zamenljivost sestavin#

Sestavine različic #

Tipična besedilna raba#

Zgledi#

[Zgled 1]
Začaran krog - a.k.a. podgane zapuščajo ladj UBS je izgubila zaupanje bogatih strank, zato te čedalje hitreje dvigujejo svoj denar in ga selijo v druge banke. Prav tako banko zapušča čedalje več pomembnih uslužbencev, ki upravljajo z denarjem bogatašev. Uslužbenci s seboj vzamejo podporno osebje in seveda stranke. http://www.finance.si/226886/Stranke-zapu%B9%E8ajo-banko-UBS (Dostop: 10. 5. 2010)
[Zgled 2]
Atmel je zamenjal svojega šefa prodaje na Kitajskem, pretekli teden pa še šefa prodaje za Evropo. Da ne govorim o tem, da Atmel na Electronici ni imel svojega razstavnega prostora... Nekaj se kuha, bodisi se reorganizirajo, ali pa podgane zapuščajo ladjo. http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=12924&start=15&sid=8d891b056edca725923d6029d22d5599 (Dostop: 10. 5. 2010)
[Zgled 3]
Zdaj, ko Ameriki ne gre več dobro, podgane zapuščajo ladjo. Če bi bili Poljaki pravi zavezniki, bi podpirali ZDA v dobrem in slabem. Tako pa so Prva podgana. http://www.rtvslo.si/svet/poljaki-koncujejo-vojasko-avanturo-v-iraku/92941 (Dostop: 10. 5. 2010)
[Zgled 4]
Če zmaga, bo sladkosti oblasti uživala naprej s takšno ali drugačno koalicijo, če pa izgubi in gre v opozicijo, je to še veliko bolje. V štirih letih se lahko ta stranka postavi na noge, se deratizira ‐ podgane zapuščajo ladjo, ki se potaplja ‐ in se, upam, znova poveže s civilnimi impulzi, ki v Sloveniji obstajajo od leta 2000. Nova beseda
[Zgled 5]
Podgane zapuščajo potapljajočo ladjo (poskušajo). Ni jim dovolj to, koliko so pokradli do sedaj. Če smo država vseh mogočih prepovedi in zapovedi, prepovejmo politično udejstvovanje tem škodljivcem, ki so nas stali že veliko denarja in dobre volje. Iz Slovenije so naredili žalostno in med seboj skregano državo. http://24ur.com/novice/slovenija/prva-fronta-zaradi-veleposlanikov_comment_p7_a141.html?&page=7&p_all_items=141 (Dostop: 10. 5. 2010)

Iskanje zgledov v korpusih#


Seznam vseh pregovorov

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
«