Pogumnim pripada svet. #


Übungen#

Zu diesem Sprichwort gibt es leider noch keine Übungen.

Ustrezniki v drugih jezikih#

Sestavine#

Pomen(i)#

S pregovorom izrazimo prepričanje, da so uspešnejši tisti, ki si upajo tvegati, poskusiti ali začeti s čim novim, še neznanim. [Zgled 1] [Zgled 2] [Zgled 3] [Zgled 4] [Zgled 5]

Posebnosti rabe#

Različice#

Oblikovne različice#

Svet pripada pogumnim. [Zgled 4] [Zgled 5]

Zamenljivost sestavin#

Prihodnost pripada pogumnim. [Zgled 6]

Sestavine različic#

Tipična besedilna raba#

Zgledi#

[Zgled 1]
Bomo torej vsi srečnejši in bogatejši? Velja to za vse? Leto kot nalašč potrjuje staro modrost, da pogumnim pripada svet. Obilje prihaja skupaj z voljo do sprememb in s pripravljenostjo do tveganja, z odprtostjo do novih priložnosti. Do preboja iz težav in do razcveta bodo prišli drzni. http://www.karmaplus.net/content/view/77/2/ (Dostop: 3. 9. 2010)

[Zgled 2]

Sin, znan pridnež, je prišel domov z veroučnim spričevalom in ga pokazal očetu. Oče ga nekaj časa gleda in zmajuje z glavo: „In ti si upaš priti domov s takšnim spričevalom?! Vsaj pri verouku bi lahko bil bolj priden. „Pogumnim pripada svet, oči!“ se ne da pridni očetov sin. http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:bQIO4i2wQHYJ:zupnija-smartno.rkc.si/oznanila/511-20100613.pdf+pogumnim+pripada+svet&hl=sl&gl=si&pid=bl&srcid=ADGEESgtmAk4by9oEea0r40svWKVhuBh4S3UYaN5d9V13AGhOGkEPSf6OPdmCuja4WDzuT0TZpwwJ9WBVKicRmumaJXuNwqhlrpwH39mSzRCXLpr253W3xtAAjDH7ve2BibdFZKNwp8J&sig=AHIEtbTsr_c1TCL0gIK-Ks1AyWAsDfd_sQ (Dostop: 5. 9. 2010)

[Zgled 3]

Pogumnim pripada svet. Izrazita Fashionpink Orange iz solarija Prestige 990 Dynamic Power ustvari avantgardo med profesionalnimi solariji. Pravi magnet za oči je fascinanten svetlobni dizajn z barvnimi svetilkami Mood Lights. Ogromen solarni tunel in posebej široka ležalna površina Multi Relax ponazarjajo visoki nivo nove vrhunske serije podjetja Ergoline. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:SykzFoNS5HQJ:www.ergoline-sunforyou.si/solariji.php%3Fkat%3D1%26solarij%3D2+pogumnim+pripada+svet&cd=2&hl=sl&ct=clnk&gl=si (Dostop: 3. 9. 2010)

[Zgled 4]

Pisano je in zgodilo se bo, ponoven dokaz, da svet pripada pogumnim. Jankovića odstanitev iz Mercatorja ni uničila, četudi ga je vidno prizadela, a človek je preživel in daje in jemlje naprej. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:8kUUYK61gPMJ:24ur.com/sport/nogomet/stozice-razprodane.html+pogumnim+pripada+svet&cd=7&hl=sl&ct=clnk&gl=si (Dostop: 3. 9. 2010)

[Zgled 5]

In upajmo si, kajti svet pripada pogumnim. Samo tisti, ki je pripravljen tvegati neuspeh, zavrnitev, ki si torej upa poskusiti, ima možnost uspeti. http://www.spovednica.com/index.php?id=3128&page=view (Dostop: 3. 9. 2010)

[Zgled 6]

Zaradi vsega povedanega bi bil lahko na spomeniku, ki je tukaj postavljen, mirno zapisan tudi star pregovor »Prihodnost pripada pogumnim«. Če doslej to še nikoli ni bilo izrečeno, se naj danes v imenu slovenske vlade zahvalim in čestitam vsem tistim, ki ste bili pred 15 leti tukaj v Poljčah, za trezno presojo časa, za analizo situacije, ki se je pokazala za pravilno, in predvsem za pogum, ki je bil vtkan v to najpomembnejšo politično odločitev v zgodovini Slovencev. http://www.sds.si/news/1189 (Dostop: 3. 9. 2010)

Iskanje zgledov v korpusih#


Seznam vseh pregovorov

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
«