Pojej, kar si skuhal. #


Vaje#

K pregovoru so na voljo naloge v pomenskem sklopu Obveznosti-standardi.

Ustrezniki v drugih jezikih#

Sestavine#

Pomen(i)#

Rečemo, kadar pričakujemo ali zahtevamo, da kdo sam prevzame odgovornost za posledice svojih dejanj ali odločitev ali jih ustrezno spremeni, popravi, odpravi. [Zgled 1] [Zgled 2] [Zgled 3]

Posebnosti rabe#

Pregovor je v rabi neustaljen.

Različice#

Oblikovne različice#

Pojej, kar si si skuhal. [Zgled 4]

Juho, ki si si jo skuhal, pojej sam / moraš sam pojesti. [Zgled 9]

Zamenljivost sestavin#

Sestavine različic#

juho lema: juha

Tipična besedilna raba#

Zgledi#

[Zgled 1]
Jaz nisem eden izmed tistih, ki bi zagovarjali pritožbe. Roko na srce, v veliki večini primerov so kazni upravičene, čeprav bi se o smiselnosti dalo razpravljati. Ampak so upravičene, zakonite in nimaš kaj. Plačat in vzet kot šolo za drugič. Basta. Folk velikokrat sprašuje, ko dobijo kakšne plačilne naloge, če se lahko pritožijo, itd. Kar se mene tiče, je odgovor v 99% primerov ne, pač pojej, kar si skuhal in je. FidaPLUS

[Zgled 2]

Aha, zdaj je kriv honorar, da se boš umaknil. Ne ni to. Nočeš priznat, da si nas vozikal okoli in nas zavajal , zdaj pa umik. Ni šans. Pojej, kar si skuhal. ......... če ne, pa vrni honorar , za tvoje neznanje. http://www.delo.si/clanek/75204 (Dostop: 12. 8. 2010)

[Zgled 3]

Taprav prijem so uporabil in res kvaliteno vstopili na trg, ampak prodana količina je daleč od tega, da bi o tem avtu govoril kot o sinonimu kvalitete. Meni je žal. Še tri leta nazaj sem se pustil prepričati govoricam in sem šel v nakup Lagune, dobesedno pesek v oči. Res. Vsak dan, ko se usedem vanjo, si rečem: "Evo naivčina, pojej, kar si skuhal". Kupil sem jo, da bi užival v vožnji in udobju, vse kar dobim je pa milijon čričkov, zvokov, pokanja, rožljanja,... http://www.renaultklub.si/forum/viewtopic.php?p=292674&sid=a5edfbb8041c743f5d5697b26b44c74d (Dostop: 12. 8. 2010)

[Zgled 4]

Kakorkoli, nabrž se vsi dobro ,ako sem jamrala in se smilila sama sebi prva dva tedna, ko sem zapustila Zürich in bila priklenjena na Brno. Dejansko sem razmišljala ali naj pustim vse skupaj in se odpravim v rodno Slovenijo, celo opcija vrnitve v Zürich me je prešinila za trenutek. Še dobro, da živim po načelu “Pojej, kar si si skuhala” in sem se odločila ostati in se prepustiti toku češkega Erasmus življenja. http://saskaskutnik.wordpress.com/2009/05/01/zivljenje-v-brnu/ (Dostop: 20. 8. 2010)

[Zgled 5]

Ugibajo tudi, zakaj novi ameriški predsednik toliko govori o svobodni trgovini v zahodni hemisferi, nič pa o nadaljnji liberalizaciji svetovne trgovine. Še bolj ugibajo, ali se bodo republikanci do finančnih kriz - za mnoge poglavitnega izvora groženj ureditvi - tudi na oblasti obnašali tako, kot so napovedovali še nedavno: nobenih svežnjev pomoči IMF, naj vsakdo sam poje, kar si je skuhal. Nova beseda

[Zgled 6]

Zavedati se moraš,da si za svoje napake sam kriv in kar si si skuhal, tudi sam pojej, ne napadaj ljudi, kateri niso krivi za tvoje bolane izpade. http://www.som.si/read.php?25,12899,page=3 (Dostop: 12. 8. 2010)

[Zgled 7]

Jest definitivno ne odobravam tega, sam je pa res,da si sam kriv... kar si si skuhal..zdaj pojej. http://forumi.siol.net/showthread.php?page=4&t=19249 (Dostop: 12. 8. 2010)

[Zgled 8]

Ja ERIK B., "tako ti dojde", če se lažeš. Boš pač moral pojesti, kar si si skuhal. http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?id=2009112405488791&kaj=3 (Dostop: 12. 8. 2010)

[Zgled 9]

Imamo le še eno težavico. Ugotovili so, da povečani odstotek ogljikovega dioksida pospešuje proizvodnjo strupov, s katerimi se poskuša rastlina zavarovati pred morebitnimi nevarnostmi, ker verjetno tudi sama čuti, da ni v dobri kondiciji. Tako se s povečanjem zelene mase, ki ji ne sledijo tudi hranilne in zdravilne snovi, povečuje odstotek fenolov, taninov in drugih kemičnih snovi, ki za naše zdravje niso zaželeni. Kot pravi prof. Mattson, ki se je ukvarjal s to problematiko, trenutno »živimo v globalnem eksperimentu, ki ga ne moremo nadzirati in na koncu bomo morali juho, ki smo si jo sami skuhali, tudi pojesti«. http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=340 (Dostop: 12. 8. 2010)

Iskanje zgledov v korpusih#


Seznam vseh pregovorov

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
«