Samo oči so lačne.#


Übungen#

Zu diesem Sprichwort gibt es leider noch keine Übungen.

Ustrezniki v drugih jezikih#

Sestavine#

Pomen(i)#

Rečemo, kadar nas jed privablja in si jo želimo pojesti, čeprav v resnici nismo lačni in ne čutimo potrebe po njej. [Zgled 1] [Zgled 2] [Zgled 3]
Pregovor se lahko nanaša tudi na druge stvari, ki nas privabljajo, čeprav nismo prepričani, ali si jih zares želimo in potrebujemo. [Zgled 4]

Posebnosti rabe#

Pregovor je razmeroma redek, raba (vrstni red sestavin) je neustaljena.

Različice#

Oblikovne različice#

Zamenljivost sestavin#


Sestavine različic #

Tipična besedilna raba#

Zgledi#

[Zgled 1]
Hrana pri njih je sicer dobra, vendar po mojem okusu malo pretežka za slow food. Dvakrat sem bila tam in vedno sem imela kasneje prebavne motnje. Sicer sem si sama kriva, ker moram pojesti vse kar prinesejo na mizo, ker na koncu so lačne še samo oči, želodec pa prepoln. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:EWL2y5ZdwzMJ:www.kulinarika.net/forum/topic.asp%3FTOPIC_ID%3D19108+samo+o%C4%8Di+so+la%C4%8Dne&hl=sl&gl=si&strip=1 (Dostop: 6. 6. 2010)

[Zgled 2]
… sicer pa sama se zelo težko borim z lakoto... ko sem "lačna" mislim samo na hrano. V glavo si vpičim, da sem "lačna" in niti filma ne morem gledat skoncentrirano... Po mislih mi skače samo hrana... dejansko imam pa želodec poln, lačne so samo oči... Kil pa je vedno več... http://forum.smsdieta.si/discussion/482/ (Dostop: 6. 6. 2010)

[Zgled 3]
Pogledala je svoj krožnik s torto. K ustom je nesla še zadnji košček in se popolnoma predala okusu. Zasanjala se je in misli ji je preplavala češnjeva tortica. Kako je popolna! Si je mislila. Imelo jo je, da bi še eno naročila. Pa vendar so bile samo oči lačne in njene misli. Kmalu se je predramila. Glasno je zavzdihnila, potem pa pogled namenila Robin. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:q6yMHvJ9lHYJ:elementalis.darkbb.com/druzabni-kotiki-f11/sladki-greh-t31-30.htm+samo+o%C4%8Di+so+la%C4%8Dne&cd=16&hl=sl&ct=clnk&gl=si (Dostop: 17. 8. 2010) )

[Zgled 4]
Ne obremenjuj se s samo z eno žensko, na svetu jih je več kot moških (skoraj 4 milijarde !!!), ko jih dodobra spoznaš vidiš, da so iz mesa in krvi in da imajo ravno toliko frustracij kot ti, al pa še več. Gradi na sebi, na svoji integriteti, ustvari si krog dobrih prijateljev (ena najtežjih stvari). Včasih so samo oči lačne. Mogoče si želimo pojesti celo torto, ampak se ne zavedamo, da to ne bi bilo dobro za nas - enako je pri ženskah. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:DYNKVYANQTIJ:www.iskreni.net/forum/viewtopic.php%3Ff%3D1%26t%3D3113+samo+o%C4%8Di+so+la%C4%8Dne&hl=sl&gl=si&strip=1 (Dostop: 6. 6.6 2010))

Iskanje zgledov v korpusih#Seznam vseh pregovorov

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
«