V deželi slepih je enooki kralj. #


Übungen#

Zu diesem Sprichwort gibt es leider noch keine Übungen.

Ustrezniki v drugih jezikih#

Sestavine#

Pomen(i)#

Rečemo, kadar kdo z nizkimi sposobnostmi, zmožnostmi uspe ali izstopa v skupini, kjer so drugi še manj sposobni, zmožni. [Zgled 2] [Zgled 4] [Zgled 5]

Posebnosti rabe#

Raba pregovora je neustaljena.
Pregovor je prepoznan kot izrek Erazma Rotterdamskega [Zgled 1] in kot nemški izrek [Zgled 6].

Različice#

Oblikovne različice#

V deželi slepcev je enooki kralj. [Zgled 3]
Med slepimi je enooki kralj. [Zgled 4] [Zgled 5]
Med slepci je enooki kralj. [Zgled 6]

Zamenljivost sestavin#

Sestavine različic #

Tipična besedilna raba#

Zgledi#

[Zgled 1]
Ker se spremembe trenutno dogajajo prehitro, obstaja zelo širok konsenz znotraj znanstvene skupnosti, da te spremembe dejansko povzroča človek. Roko na srce, tudi znanstveniki ne vedo vsega, saj obstaja še veliko neodgovorjenih vprašanj, vendar kot je nekoč rekel Erazem Roterdamski: »V deželi slepih je enooki kraljhttp://www.mladina.si/dnevnik/28-12-2008-nasa_prihodnost_na_toplejsem_planetu_-_1del/ (Dostop: 23. 2. 2010)

[Zgled 2]
Izbira je, kakršna je. Pred štirimi leti je bila izbira, kakršna je bila. Rezultat pa je bil in bo vedno isti - v deželi slepih je enooki kralj. http://www.mobisux.com/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=3135013&fpart=2 (Dostop: 23. 2. 2010)

[Zgled 3]
V deželi slepcev je enooki kralj. (Pregovor) FidaPLUS

[Zgled 4]
Šibko ligo imamo, se vidi iz rezultatov. Med slepimi je enooki kralj, pravi pregovor. Čeprav Olimpija ni veliko vredna, je očitno za ostale še vedno elita. http://www.siol.net/Sportal/Kosarka/2010/02/Union_Olimpija_Zlatorog.aspx (Dostop: 23. 2. 2010)

[Zgled 5]
Kot pri drugih rečeh tudi tu za tiste z slušnimi aparati veljajo druge razmere kot za gluhe , in jim je laže. Ne vem zakaj nas stalno gluhe in naglušne tlačijo v isti koš. kot olje in obleko. Nismo v enakih pogojih. Med slepimi je enooki kralj!!!!!!!!!!!! http://med.over.net/forum5/read.php?113,4545409,4889668 (Dostop: 23. 2. 2010)

[Zgled 6]
Toda preden je žrtvoval lovca na f7, je šahovskim komarjem, ki so brenčali okoli mize, gotovo oznanil nemški izrek: "Unter den Blinden ist der Einaügige König ." (Med slepci je enooki kralj.) FidaPLUS

Iskanje zgledov v korpusih#

V korpusu FidaPLUS lahko najdete več zgledov s pomočjo iskalnega niza:
#1enook_#1kralj

Seznam vseh pregovorov

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
«