Božja pota so skrivnostna. #


Übungen#

Zu diesem Sprichwort gibt es leider noch keine Übungen.

Ustrezniki v drugih jezikih#

Sestavine#

Pomen(i)#

Rečemo, kadar menimo, da dogodkov ali dejanj ne moremo vnaprej predvideti, zato se nam pogosto zgodi kaj nepričakovanega, nenavadnega ali nerazumljivega. [Zgled 1] [Zgled 3] [Zgled 4] [Zgled 5]

Posebnosti rabe#

Raba pregovora je redka.

Različice#

Oblikovne različice#

Zamenljivost sestavin#

Božja pota so nedoumljiva. [Zgled 3]
Božja pota so nepredvidljiva. [Zgled 4]
Božja pota so čudna. [Zgled 5]

Sestavine različic #

Tipična besedilna raba#

Zgledi#

[Zgled 1]
Diakonsko službo v šestem letniku bogoslovja sem opravljal v župniji Ruše. Moje novomašno geslo je: »vera, upanje in ljubezen«. Božja pota so skrivnostna, tako me je pot pripeljala k vam. Jezus je pošiljal svoje učence v kraje, kamor je sam želel priti. Želi priti tudi med vas. http://zupnije.rkc.si/kapla/?fmod=1&id=157 (Dostop: 7. 9. 2010)

[Zgled 2]
Tudi zadnji tolar bodo raje namenili revežu, za katerega bodo menili, da ga bolj potrebuje kot oni sami, vedno se bodo finančno postavljali na stran ubogih in jim pomagali z lastnim denarjem. Morda je tudi v tem skrivnost, zakaj same v resnici nikoli ne obubožajo ali trpijo kakršnokoli pomanjkanje. Kot bi rekle ribe same- božja pota so skrivnostna. http://www.siol.net/sitecore/content/Home/Trendi/Horoskop/Ribi/denar.aspx?tip=horoskop (Dostop: 7. 9. 2010)

[Zgled 3]
Božja pota so nedoumljiva (steze za invalide) FidaPLUS

[Zgled 4]
Ali bi zdaj, ko so pod pritiskom vrnili usklajevanje varstvenih dodatkov radi revežem spulili kak evrček preko ZZZS. Božja pota so nepredvidljiva. http://24ur.com/novice/slovenija/vlada-hoce-vecji-nadzor.html (Dostop: 7. 9. 2010)

[Zgled 5]
Božja pota so včasih res čudna. Če pride do božjega klica, včasih ne moremo razumeti zakaj, se potem tudi vse lepo izteče: da partner dovoli in da je za vse poskrbljeno. Verjetno gre v takih primerih za temeljito preverjanje božjega klica. To ne more biti navdušenje kot muha enodnevnica. http://www.iskreni.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=2002 (Dostop: 7. 9. 2010)

Iskanje zgledov v korpusih#

Seznam vseh pregovorov

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
«