Deljeno veselje je dvojno veselje. #


Übungen#

Zu diesem Sprichwort gibt es leider noch keine Übungen.

Ustrezniki v drugih jezikih#

Sestavine#

Pomen(i)#

Rečemo, kadar pozitivne izkušnje, uspeh in lepe trenutke občutimo močneje, če jih doživljamo in delimo z drugimi. [Zgled 1] [Zgled 2] [Zgled 3]

Pregovor po svojem glavnem sporočilu sovpada s pregovorom Deljeno trpljenje je polovično trpljenje. [Zgled 3]

Posebnosti rabe#

V današnji slovenščini se pregovor redko rabi.

Različice#

Oblikovne različice#

Deljeno veselje je dvojno veselje, deljeno trpljenje je polovično trpljenje. [Zgled 3]

Zamenljivost sestavin#

Sestavine različic#

Tipična besedilna raba#

Zgledi#

[Zgled 1]
Za radost se je treba odločiti. Sama od sebe ne bo prišla. Radosti ne morem ustvariti, lahko le bolj odprto in hvaležneje zaznavam svet okoli sebe. In potem bom odkril tiste številne radosti, ki mi jih ponuja prav vsak dan. Dobra je za dušo. Z njeno pomočjo življenje postane preprosteje. Radost nas povezuje z drugimi ljudmi. Sili nas, da jo delimo z drugimi. »Deljeno veselje je dvojno veselje« pravi pregovor. Radost ustvari odnos, podari živahnost, krepi zdravje. To so vedeli že modreci iz Stare zaveze: »Veselo srce podarja zdravje, potrt duh pa suši kosti. (Prg 17,22) http://www.ednevnik.si/entry.php?w=malteski&e_id=94330 (Dostop: 23. 3. 2010)

[Zgled 2]
Konec šolskega leta je za nami. Vendar, deljeno veselje je dvojno veselje oz. s prijatelji se sreča dvakrat poveča. Zato, dragi rojaki, prijatelji, starši, dragi vsi, vabimo Vas na našo prireditev , ki bo potekala v petek, 19. 6. 2009, ob 19. Uri, v prostorih vrtca 13. Noemvri zraven OŠ Pestaloci, da se ob tej priložnosti tudi poslovimo od naših maturantk , ki bosta letos nadaljevali študij v naši drugi domovini - Sloveniji. http://www.francepreseren.org.mk/index.php?limitstart=15&lang=si (Dostop: 23. 3. 2010)

[Zgled 3]
Brez rednega poglobljenega pogovora dveh, ki se ljubita, ostaja odnos neobdelan, otopi in onemi. Živimo v odnosih, toda odnosa ne živimo. Drug drugemu podtikamo krivdo. To je slepilo, ki naj nas razbremeni. Vendar se motimo. OSNOVNI ZAKON ODNOSA: deljeno veselje je dvojno veselje, deljeno trpljenje je polovično trpljenje. Mnogi hočejo z razdaljo skriti svoje slabosti. Vez lahko utrdimo, če nam uspe drugemu priznati lastne negotovosti in bojazni. Razvijati moramo sposobnost gledanja na svet z očmi drugega. http://slovensko-morje.net/index.php?page=news&view_news=11067 (Dostop: 23. 3. 2010)

Iskanje zgledov v korpusih#


Seznam vseh pregovorov

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
«