Prvi korak je najtežji. #


Übungen#

Zu diesem Sprichwort gibt es leider noch keine Übungen.

Ustrezniki v drugih jezikih#

Sestavine#

Pomen(i)#

S pregovorom izrazimo prepričanje, da sta potrebna napor ali premagovanje, ko začenjamo s čim novim, nepoznanim ali če želimo spremeniti ustaljene navade. [Zgled 1][Zgled 2] [Zgled 3] [Zgled 4]

Pregovor lahko deluje kot spodbuda za potrebne spremembe [Zgled 2] [Zgled 3] [Zgled 4] ali kot opravičilo za odlašanje [Zgled 1]

Po osnovnem sporočilu, da je vsak začetek povezan z naporom in trudom, je pregovor sopomenka k pregovoru Vsak začetek je težak.

Posebnosti rabe#

Različice#

Oblikovne različice#

Najtežji je prvi korak. [Zgled 5]

Zamenljivost sestavin#

Sestavine različic #

Tipična besedilna raba#

Zgledi#

[Zgled 1]
Prvi korak je najtežji Ljudje, ki odlašajo z obveznostmi, ni nujno, da so po naravi leni! Le težko naredijo prvi korak. Nasvet: Bodi bolj odločna in misli motivacijsko: Prej boš začela, prej boš tudi končala z delom in imela potem več časa zase in za stvari, ki te veselijo! http://www.cosmopolitan.si/samo-zate/odvadi-se-odlasati-na-jutri/ (Dostop: 5. 4. 2010)

[Zgled 2]
Nekaj bo v zraku, kar vas bo gnalo in vam dajalo neverjeten impulz, da se premaknete v življenju naprej, k zastavljenim ciljem. Zato, zavihajte rokave, ne bremzajte in naredite korak k vašim srčnim ciljem. Saj veste, prvi korak je najtežji. Preživite spremembe in poletne dni z nasmehom in pozitivno naravnanostjo, kajti vse spremembe so možnost, da dobite več! http://www.mychi.si/si/julij_2007/shana_flogie_napoved_za_julij_2007.html (Dostop 11. 3. 2010)

[Zgled 3]
Prvi korak je najtežji, toda če ga ne narediš, ne moreš naprej. http://kofetek.com/component/option,com_fireboard/Itemid,349/func,view/catid,58/id,4276/ (Dostop 11. 3. 2010)

[Zgled 4]
Vem, da je lahko pamet solit, a vsaj z nečim bi bilo dobro začet. Ker izolacija ubija in samo poslabšuje zadeve (vsaj pri meni je bilo tako). Prvi korak je najtežji, potem pa gre, resnično. Je pa resnično tudi, da bojo še sledila taka obdobja, bojo pa tudi vzponi. Kdo je že rekel, da ni umetnost v tem, kolikokrat padeš, ampak v tem, da se vedno znova pobereš in greš naprej? http://www.nebojse.si/ForumArhiv/index.php/topic,4739.0/prev_next,prev.html (Dostop: 11. 3. 2010)

[Zgled 5]
Najtežji je prvi korak. Odločitev je padla: začeli boste z zdravim življenjskim slogom. Zavedate se, da sta rekreacija in zdrava prehrana pot do cilja, toda kako začeti, kam se podati in kdo vam lahko pomaga? Če ne želite biti popolnoma sami na tej trnovi poti, vam predlagamo, da obiščete fitnes center, kjer vam bodo nudili vso potrebno pomoč. http://maxximum-portal.com/clanek/brez-strahu-v-fitnes-center.html (Dostop: 11. 3. 2010)

Iskanje zgledov v korpusih#

Seznam vseh pregovorov

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
«