Zadnja srajca nima žepov.#


Übungen#

Zu diesem Sprichwort gibt es leider noch keine Übungen.

Ustrezniki v drugih jezikih#

Sestavine#

Pomen#

S pregovorom izrazimo prepričanje, da bogastvo ali materialne dobrine človeku po smrti nič ne koristijo, zato jih ni smiselno precenjevati. [Zgled 1] [Zgled 2] [Zgled 3]

Posebnosti rabe#

Pregovor je v slovenščini redek.

Različice#

Oblikovne različice#

Zadnja srajca nima žepa. [Zgled 3]

Zamenljivost sestavin#

Sestavine različic#

Tipična besedilna raba#

Zgledi#

[Zgled 1]
Tako sem odraščal in tako so me vzgajali, da se veselimo tudi majhnih stvari in da ne živimo v razkošju, saj je to nekaj zelo minljivega... Vsi vemo, da zadnja srajca nima žepov in da ničesar ne moreš odnesti s seboj v večnost. Med naša prizadevanja sodi tudi to, da stvari delimo z drugimi, kajti le to je tisto, kar ostane. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:_dfMIhSZNWIJ:www.rtvslo.si/odprtikop/alpe_donava_jadran/7-6-2008/+zadnja+srajca+nima+%C5%BEepa&cd=6&hl=sl&ct=clnk&gl=si (Dostop: 3. 9. 2010)

[Zgled 2]

Kakšna prihodnost torej čaka (slovenske) bogataše? Nič ne bodo nesli seboj na trajni počitek (britof). To pravilo velja za slehernega. Zadnja srajca nima žepov!!! To je edina pravica, amen. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:-D1VPfnbHxkJ:www.vecer.com/clanekgos2010071005557252+zadnja+srajca+nima+%C5%BEepa&cd=1&hl=sl&ct=clnk&gl=si (5. 9. 2010)

[Zgled 3]

Tudi če nabaviš E38 samo za en teden in jo prodaš z izgubo, se to (skozi užitek gledano) še vedno splača. Tako kot nakup P 911 ali M3. Zato pa takšni avtomobili tudi menjajo lastnike hitreje kot nekateri spodnje gate:ok. Smejem se samo TP-ju, ki sam sebe (in obenem še druge) prepričuje, kako je tak nakup nesmiseln, da to vodi v bankrot, itd: laugh TP, zadnje čase samo še to čakam, da rečeš, da takšno početje ni v skladu z Božjo voljo in da tisti ki to počne, greši /…/Za take kot si ti, kolega TP, velja pregovor: "Zadnja srajca nima žepa!" http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:X6--5TjTriwJ:forum.bmwslo.com/archive/index.php/t-46250.html+zadnja+srajca+nima+%C5%BEepa&cd=5&hl=sl&ct=clnk&gl=si (Dostop: 5. 9. 2010)

Iskanje zgledov v korpusih#


Seznam vseh pregovorov

Add new attachment

Only authorized users are allowed to upload new attachments.
«